| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
trkgo Yeni Uye
|
Tarih: Fri Jun 19, 2009 8:29 pm Mesaj konusu: Türkçemizle ilgili bir sorum var |
|
|
Türkçeyi iyi konuşmak için Örneğin;
media player kelimesini söylerken "medya pilayer" diyerekmi yoksa "media player" olarakmı söylemeliyiz.
bu konuyu detalı açıklayabilirmisiniz. |
|
| Başa dön |
|
 |
Akıncı Aktif Uye
|
Tarih: Thu Jul 02, 2009 10:36 am Mesaj konusu: |
|
|
Konunun derin bilgisine sahip olmamakla beraber diyebilirim ki; "media" sözcüğünün Türkçe karşılığı "medya" değildir. Yabancı bir sözcüğün doğru telaffuzu, Türkçe konuşmakla alakalı olmadığından, hangi dildeyse o dili düzgün konuşmakla alakalıdır.
Yani "media player" nasıl telaffuz edilirse edilsin, yerine Türkçe karşılık koymadıkça faydası olmaz.
Örneğin "ortam oynatıcı" kullanılabilir. "Ortam" derken ses veya ses+görüntülü ortamları kastettim. Ne derece uygun bir karşılık tabii ki tartışılır. Hatta tartışılmalı, forumun amacı bu  _________________ Kaçınız bilirsiniz, biz nerelerden geldik?
Atamız Kağan gibi dağlardan akan seldik |
|
| Başa dön |
|
 |
Gonuldili Aktif Uye
|
Tarih: Sat Sep 05, 2009 1:36 pm Mesaj konusu: |
|
|
Evet bence de Akıncı arkadaşımız güzel bir cavep vermiş... Ben de hemen hemen kendisiyle aynı düşünceyi paylaşıyorum..
'Ortam Oynatıcı' sanırım 'Media Player' kelimelerinin karşılığı gibi kullanılıyor ama bence Türkçe'ye çok iyi oturmuyor. Bunu bir uzman olarak değil, halktan birisi olarak söylüyorum.. Bilmiyorum ama bence
'müzik, film çalar / oynatıcı' demek daha mantıklı gibi gözüküyor..
Bir de sanki media Player bir marka adı gibi... Onun yerine creative, vs gibi başka müzik/film oynatıcılar da var.. İşin bu boyutu da hesaba katılabilir.. |
|
| Başa dön |
|
 |
-k-m-l- Yeni Uye
|
Tarih: Mon Apr 05, 2010 12:12 am Mesaj konusu: |
|
|
| Media Player Microsoft firmanın kendine ait bir ürünü olarak düşünürsek ingilizce okunması normaldir. Ama günlük yaşamımızda bir müziğin ya da filmin çalışmasını sağlayan bir araç olarak kullanacaksak cevap veren arkadaşımında dediği gibi Film çalar, Müzik çalar daha makbuldür şahsımca. |
|
| Başa dön |
|
 |
|